1-4 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

Hoeveel maanden is één tot vier weken zwanger?

Maand 1 (Trimester 1)

Ontwikkeling van de baby na 1-4 weken

Gedurende de 90 uur na de bevruchting delen cellen zich op en weer uiteen in een kleine massa.

Placenta

Leer meer over de rol van je placenta.

Vitamine C

Ontdek hoe vitamine C ons voor het leven ondersteunt.

Ontwikkeling van de baby na 1-4 weken

Hoe groot is mijn baby? En hoe ziet mijn baby eruit?

In dit stadium is er niet veel te zien. Je pas bevruchte eicel wordt een zygote1 genoemd. 90 uur na de bevruchting delen cellen zich en worden ze onderverdeeld in een kleine massa die van je eileiders naar je baarmoeder gaat. Na vier weken is je baby zo groot als een maanzaad en wordt hij beschermd door een vruchtzak. Dit is gevuld met dempende vloeistof en bevestigd aan een klein dooierzakje dat je baby van voeding voorziet. De buitenste laag zal zich ontwikkelen tot de placenta en uw baby voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Ongeveer 6-10 dagen na de eisprong kun je wat lichte vlekken opmerken als de bundel cellen, nu bekend als een blastocyst, zich hecht aan de wand van je baarmoeder.

Zwangerschap in een vroeg stadium

Lichaamsveranderingen
Het is onwaarschijnlijk dat je er zwanger uitziet: de meeste moeders die voor het eerst moeder worden, worden pas in week 12 zichtbaar. Het is onwaarschijnlijk dat u zich ook zwanger zult voelen, maar dat verandert wanneer het ‘zwangerschapshormoon’ – humaan choriongonadotrofine2 – actief wordt. Dat gezegd hebbende, je begint een gloednieuw orgaan te laten groeien – de placenta.

In week 4 van de zwangerschap krijgt uw baby voeding uit een klein dooierzakje, maar dit wordt vervangen door de placenta2. Dit gloednieuwe orgaan zal je baby voorzien van zuurstof en voedingsstoffen die nodig zijn om te groeien en zich te ontwikkelen. Het geeft ook antistoffen door aan uw baby, voor resistentie tegen infecties tijdens de zwangerschap3.

Een andere functie van de placenta is de productie van hormonen3. Deze hormonen helpen je baby te groeien en zich te ontwikkelen terwijl ze je eigen fysieke veranderingen ondersteunen. Zo hebben progesteron en relaxine allebei een ontspannend effect op je spieren, waardoor je baarmoeder zich kan aanpassen en ruimte kan maken voor je opgroeiende baby4.

Zwangerschapssymptomen na 1-4 weken


Vroege zwangerschapssymptomen kunnen subtiel zijn en worden soms over het hoofd gezien. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk dat u enkele van de volgende situaties ervaart:

  • Een gemiste periode
  • Een behoefte om vaker te plassen
  • Een metaalachtige smaak in je mond
  • Veranderende smaak in eten Ochtendmisselijkheid
  • Een melkwitte afscheiding uit uw vagina (volkomen normaal)

Focus op vitamine C

Vitamine C is een essentiële voedingsstof in de eerste 4 weken van de zwangerschap. Het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van cellen en draagt ​​bij aan de normale collageenfunctie. Collageen geeft steun en structuur aan weefsel en organen als huid, bloedvaten en kraakbeen6 en is een van de bouwstenen van je snelgroeiende placenta.


Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem door cellen gezond te houden en wonden te helpen genezen.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap


Er is niets specifieks om te vermijden tijdens individuele weken, maar tijdens je zwangerschap is het verstandig om het volgende te missen:

Fasting-2-256
Rauw en onvoldoende verhit vlees
Fasting-2-256
Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten
Fasting-2-256
Lever en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met veel vitamine A