8 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

8 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 2 (Trimester 1)

Ontwikkeling van de baby na 8 weken

De gelaatstrekken van uw baby worden meer gedefinieerd.

Ochtendmisselijkheid

Leer hoe u de misselijkheid die mogelijk is begonnen, kunt verlichten.

Zink

Ontdek hoe zink de cellen van je baby ondersteunt en welke voedingsmiddelen goede bronnen zijn.

Ontwikkeling van de baby na 8 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Tegen de tijd dat je 8 weken zwanger bent, is je baby ongeveer 1,6 cm lang. In dit stadium geeft hun nieuw gevormde kaakbeen meer definitie aan hun kleine mond, en het puntje van hun neus is nu zichtbaar, met twee verschillende neusgaten.

Inwendig wordt kraakbeen vervangen door botcellen en gewrichten2, en hun benen worden langer, hoewel het nog te vroeg is om knieën en boven- of onderbenen te zien.

Na 8 weken wordt uw baby medisch gezien een foetus genoemd, wat Latijn is voor jong of nageslacht.

Ongelooflijk, ze beginnen al kleine, schokkerige bewegingen te maken als hun spieren beginnen te functioneren. Het zal enkele weken duren voordat deze sterk genoeg zijn om op te merken

Zwangerschap na 8 weken (eerste trimester)

Lichaamsveranderingen

Als je 8 weken zwanger bent, kun je de eerste tekenen van je zwangerschapsbult opmerken, maar dit is niet voor iedereen het geval. In dit stadium bevindt je baarmoeder zich nog steeds in het bekken en onder het schaambeen, dus je kunt het niet voelen als je op je buik drukt. Als u echter eerder een baby heeft gekregen, kan uw buik er zelfs in dit stadium zwanger uitzien, omdat de spieren en banden eerder zijn uitgerekt.

Zwangerschapssymptomen na 8 weken

Vroege zwangerschapssymptomen variëren van persoon tot persoon. Na 8 weken kunt u een van de volgende tekenen van zwangerschap of helemaal geen symptomen ervaren:

gevoelige borsten

Uw borsten kunnen groter worden en pijnlijk aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw tepels meer uitsteken dan normaal en donkerder van kleur worden als uw lichaam zich begint voor te bereiden op borstvoeding.

Vermoeidheid en vermoeidheid

Tijdens de eerste 12 weken kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat u zich moe of uitgeput voelt.

Misselijkheid en overgeven

Ochtendmisselijkheid treft tot 80% van de aanstaande moeders in het eerste trimester6. Het kan op elk moment van de dag of nacht toeslaan en varieert van lichte misselijkheid tot misselijkheid gedurende de dag.

Opgeblazen gevoel en gas

Het zwangerschapshormoon progesteron vertraagt ​​je spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel, constipatie en overmatig gas.

Kramp of

bloeden

Lichte krampen en spotting komen vaak voor in de vroege stadia van de zwangerschap8,9. Als de pijn hevig wordt (sterker dan menstruatiekrampen) of als de bloeding hevig wordt, moet u uw huisarts raadplegen.

Frequent urineren

Frequente uitstapjes naar de badkamer zijn een van de meest voorkomende symptomen van vroege zwangerschap, omdat uw groeiende baarmoeder druk begint uit te oefenen op uw blaas en uw circulerende bloedvolume toeneemt.

Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen, oestrogeen en progesteron, stijgen tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap en beïnvloeden hoe u zich emotioneel voelt. Zorg voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.

Voel je je misselijk?

Ochtendmisselijkheid treft twee op de drie zwangere vrouwen tijdens de vroege zwangerschap. Het kan op elk moment, dag of nacht optreden en is meestal het ergst rond week 8. Tegen 16 tot 209 weken zijn de meeste moeders opgelucht als ze voelen dat de symptomen verdwijnen.

Sommige aanstaande moeders ervaren na het eerste trimester ochtendmisselijkheid en misselijkheid kan tijdens de zwangerschap komen en gaan.

Het is de moeite waard eraan te denken dat misselijkheid meestal een teken is van een gezonde zwangerschap.

Probeer deze suggesties om uw symptomen te verlichten:

Zorg voor een goede nachtrust en voldoende rust gedurende de dag.

Eet een droge cracker, toast of gewoon koekje voordat je uit bed komt.

Eet weinig en vaak om iets in je maag te houden.

Drink veel vloeistoffen.

Als drinken moeilijk blijkt te zijn, zullen ijslolly’s, ijsblokjes of gewoon slokjes van wat je maar kunt maag je gehydrateerd houden.

Voeg gember toe aan uw dieet, hetzij als een vers doordrenkte thee of als niet-alcoholisch gemberbier.

Probeer bewegingsziekte bands. Ze worden om de pols gedragen en zo geplaatst dat ze op een acupunctuurpunt drukken.

Sommige vrouwen vinden acupunctuur nuttig.

Als u medicijnen tegen misselijkheid gebruikt, neem dan de eerste dosis 30 minuten voordat u ‘s ochtends opstaat.

Houd er rekening mee dat uw lichaam op verschillende dagen anders kan reageren. Blijf experimenteren en als je bang bent dat je door je misselijkheid niet genoeg eet of drinkt, laat het dan aan je verloskundige of huisarts weten.

Voorraad op zink

Zink speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Probeer de volgende voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen om uw inname aan te vullen:

  • Met zink verrijkte granen
  • Rood vlees zoals rund en lam
  • Gevogelte, vooral kalkoen
  • Volkoren brood en ontbijtgranen
  • noten
  • Melk, kaas en eieren

de
Wetenschap
Achter

ZINK

Mogelijk gemaakt door Nutricia

Zink ondersteunt het lichaam op cellulair niveau en speelt een rol bij de opbouw, deling en bescherming van cellen, evenals de normale immuunfunctie en het gezichtsvermogen. Het draagt ​​ook bij aan een normale cognitieve ontwikkeling, voortplanting, vruchtbaarheid en gezondheid van de botten. Een gezond, uitgebalanceerd dieet levert waarschijnlijk al het zink dat je nodig hebt. Hoewel de meeste prenatale multivitaminen veel zink bevatten, is het verstandig om ook voedselbronnen te eten. De Reference Nutrient Intake (RNI) van zink voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd is 7 mg per dag.