7 weken zwanger: zwangerschapssymptomen & babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

7 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 2 (Trimester 1)

Ontwikkeling van de baby na 7 weken

De armknoppen van je baby komen tevoorschijn en er worden platte, peddelachtige handen gevormd.

Jodium

Ontdek waarom je zou kunnen overwegen om dagelijks een jodiumsupplement te nemen.

Eet goed

Voed de toekomst van je baby met een gezond, uitgebalanceerd zwangerschapsdieet.

Ontwikkeling van de baby na 7 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Na 7 weken zwangerschap is je baby tussen de 4 mm1 en 10 mm2 lang en ongeveer zo groot als een bosbes. Ze ontwikkelen een meer babyachtig uiterlijk3, waarbij de armknoppen langer worden en platte, peddelachtige handen tevoorschijn komen.

In dit stadium groeit het hoofd van je baby sneller dan zijn lichaam; een weerspiegeling van de snelle en intense hersengroei die plaatsvindt. Hun hart ontwikkelt zich ook en is verdeeld in verschillende rechter- en linkerkamers. Tegelijkertijd beginnen zich luchtpassages in de longen te vormen – deze zullen uiteindelijk uitgroeien tot een complexer netwerk van bronchiën.

Als je het gezicht van je baby zou kunnen zien, zou je twee kleine neusgaten kunnen zien. Hun mond begint ook vorm te krijgen, met lippen, een tong en tandknoppen die verschijnen1. Ondertussen blijven hun ogen en binnenoorstructuren zich ontwikkelen, hoewel het nog even zal duren voordat deze goed functioneren.

Zwangerschap na 7 weken (eerste trimester)

Wat gebeurt er in mijn lichaam?

Hoewel het normaal is dat u zich na 7 weken zwangerschap een beetje opgeblazen voelt, is het onwaarschijnlijk dat u er zwanger uitziet of tekenen van een bult ziet.

Vroege zwangerschapssymptomen na 7 weken

Vroege zwangerschapssymptomen variëren van persoon tot persoon. Na 7 weken kunt u een van de volgende tekenen van zwangerschap of helemaal geen symptomen ervaren:

gevoelige borsten

Uw borsten kunnen groter worden en pijnlijk aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw tepels meer uitsteken dan normaal en donkerder van kleur worden als uw lichaam zich begint voor te bereiden op borstvoeding.

Vermoeidheid en vermoeidheid

Tijdens de eerste 12 weken kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat u zich moe of uitgeput voelt.

Misselijkheid en overgeven

Ochtendmisselijkheid treft tot 80% van de aanstaande moeders in het eerste trimester6. Het kan op elk moment van de dag of nacht toeslaan en varieert van lichte misselijkheid tot misselijkheid gedurende de dag.

Opgeblazen gevoel en gas

Het zwangerschapshormoon progesteron vertraagt ​​je spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overtollig gas.

Kramp of bloeding

Lichte krampen en spotting komen vaak voor in de vroege stadia van de zwangerschap8,9. Als de pijn hevig wordt (sterker dan menstruatiekrampen) of als de bloeding hevig wordt, moet u uw huisarts raadplegen.

Frequent urineren

Frequente uitstapjes naar de badkamer zijn een van de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap, omdat uw groeiende baarmoeder druk begint uit te oefenen op uw blaas.

Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen, oestrogeen en progesteron, stijgen tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap10 en beïnvloeden hoe u zich emotioneel voelt. Zorg voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.

Focus op jodium

Jodium is een sporenmineraal dat wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vis, melk en kaas en is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling10 Ondanks dat het in veel voedingsmiddelen aanwezig is, heeft een wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat jodiumtekort een probleem voor de volksgezondheid is. Als u niet zeker weet of u voldoende jodium binnenkrijgt, overleg dan met uw huisarts of verloskundige over het nemen van een jodiumsupplement.

Als u niet zeker weet of u voldoende jodium binnenkrijgt, overleg dan met uw huisarts of verloskundige over het nemen van een jodiumsupplement.

Het vervangen van je gewone zout door een gejodeerde versie is een geweldige manier om je jodiuminname te verhogen. U kunt ook uw jodiumgehalte verhogen door de volgende voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen.

DE
WETENSCHAP
ACHTER

JODIUM:

Mogelijk gemaakt door Nutricia

Jodium helpt bij het maken van de hormonen die door de schildklier worden geproduceerd14. Deze hormonen helpen bij het reguleren van uw metabolisme en het gezond houden van cellen15. Van jodium is ook aangetoond dat het bijdraagt ​​aan een normale cognitieve functie14. Wetenschappelijke studies hebben deskundigen ertoe gebracht te geloven dat jodium tijdens de zwangerschap belangrijker kan zijn dan eerder werd gedacht.

De huidige aanbevolen dagelijkse inname (RNI) van jodium voor vrouwen tussen 19 en 50 jaar is 0,14 mg16. Het handhaven van een adequate inname tijdens de zwangerschap zal de normale groei van uw baby ondersteunen en ook helpen bij het reguleren van uw eigen schildklierhormonen.