17 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

17 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 4 (Trimester 2)

Ontwikkeling van de baby na 17 weken

Deze week zou je baby moeten beginnen met ademen.

Oefening en fitness

Zwangerschap is geen excuus om minder te sporten, maar blijf veilig fit.

Dieet & voeding

Sla vitamine in de zon op - vitamine D

Ontwikkeling van de baby na 17 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Na 17 weken zou uw baby ongeveer 150 g (iets meer dan 5 oz)1 moeten wegen en ongeveer 13 cm van kruin tot stuit2 moeten zijn. Tot nu toe was het hoofd van je baby groter in verhouding, maar nu begint zijn lichaam zijn achterstand in te halen en aan te komen. Rond deze tijd begint zich vetopslaand ‘vetweefsel’ te vormen3.

Haar, wenkbrauwen en wimpers blijven groeien4. Het ademhalingssysteem ontwikkelt zich ook en uw baby zal beginnen met ademen terwijl zijn borstkas op en neer gaat. Tegen week 17 is het mogelijk dat de hartslag van uw baby rond de 140-150 hsm2 klopt, veel sneller dan een gemiddeld volwassen bereik van 60-100 hsm in rust.

Zwangerschap na 17 weken (tweede trimester)

Wat gebeurt er in mijn lichaam?

Je placenta groeit met je baby mee, levert meer zuurstof en voedingsstoffen en verwijdert afvalstoffen uit het bloed van je baby6. Aan het einde van je zwangerschap zal je placenta 500 gram wegen. Vlak voor de geboorte zal het antistoffen overdragen die uw baby in de eerste drie levensmaanden helpen beschermen6.

Nu twee dingen in omvang toenemen, zal de meest opvallende verandering zijn dat je taille begint te verdwijnen. Dit gebeurt als je baarmoeder omhoog en uit je bekken beweegt, waardoor je 17 weken zwangere bult wordt benadrukt. U kunt ook de zwangerschap ‘glow’ gaan vertonen – een stralende huid veroorzaakt door een verhoging van hormonen en bloedvolume7.

Deze transformatie kan sommige vrouwen echter zelfbewust en angstig maken. 10% van de zwangerschappen vertoont tekenen van stress of angst, en steeds veranderende hormonen kunnen de dingen erger maken dan ze zijn7. Als je het moeilijk hebt, neem dan contact op met je arts, verloskundige of een van onze 24/7 ondersteuningsteams.

Vroege zwangerschapssymptomen na 17 weken

Zwangerschap bloedarmoede

Naast vitamine D heb je ook veel extra ijzer nodig voor je baby. Tekenen van ijzertekort zijn onder meer moe en buiten adem voelen en bleek zien8. Praat met je verloskundige over het nemen van een ijzersupplement.

Gezwollen enkels, handen en voeten

Je lichaam houdt meer water vast als je zwanger bent, dus als je te lang blijft staan, zal de zwaartekracht zijn tol eisen en het water naar je enkels, handen en voeten sturen. Zet je voeten omhoog – recht omhoog: steun ze zodat ze elke dag een uur hoger zijn dan je hart.

Kramp

Het slaat meestal ‘s nachts toe, dus zorg ervoor dat je een licht aandoet als je opstaat om het te helpen wissen. Je wilt niet struikelen en vallen. Zachte oefeningen voor uw benen, enkels en voeten kunnen kramp helpen voorkomen.

Warm voelen

Met je lichaam dat meer bloed pompt en razende hormonen, kun je je extreem warm voelen. En niet altijd in de beste zin van het woord. Draag losse, ademende stoffen en blijf gehydrateerd met gekoeld water.

Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen, oestrogeen en progesteron, stijgen tijdens de zwangerschap9 en beïnvloeden hoe u zich emotioneel voelt. Zorg voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.

Opgeblazen gevoel en gas

Het zwangerschapshormoon progesteron vertraagt ​​je spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overmatig gas

Focus op Vitamine D

Het wordt aanbevolen om tijdens de zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D binnen te krijgen11. De meest efficiënte manier om vitamine D binnen te krijgen, is door blootstelling aan direct zonlicht, met name UVB-stralen. De breedtegraad van Groot-Brittannië betekent echter dat we elk jaar slechts zes maanden effectief zonlicht krijgen, van april tot september. Dit kan verklaren waarom een ​​aanzienlijk aantal jonge vrouwen in het VK een laag vitamine D-gehalte heeft en waarom blootstelling aan de zon alleen misschien niet voldoende is om uw baby tijdens de zwangerschap te ondersteunen

egg sandwich, egg, bread-2761894.jpg

Hoe u uw vitamine D-inname kunt verhogen?

Vitamine D is aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen, zoals eieren en vette vis. Maar de beste manier om er zeker van te zijn dat je genoeg binnenkrijgt, is door het in te nemen als een supplement van 10 mcg. Sommige prenatale multivitaminen bevatten dit al, of je kunt ervoor kiezen om een ​​apart vitamine D-supplement te nemen. U kunt ook uw vitamine D-inname verhogen door de volgende voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen:

  • Vette vis, waaronder haring, makreel, sardines, zalm, forel (beperk uw inname tot 2 porties per week).
  • Eieren – de dooier bevat de vitamine D.
  • Verrijkte voedingsmiddelen – sommige merken melk en ontbijtgranen hebben vitamine D toegevoegd.
DE
WETENSCHAP
ACHTER
VITAMINE D
Mogelijk gemaakt door Nutricia

Vitamine D vormt een essentieel onderdeel van uw gezonde zwangerschapsdieet. Het speelt een essentiële ondersteunende rol bij de groei en ontwikkeling van de botten van uw baby door de calcium- en fosfaatspiegels in hun lichaam te reguleren13. Een voldoende toevoer van vitamine D vermindert ook het risico van uw baby op vitamine D-tekort.

Naast het ondersteunen van de botontwikkeling van uw baby tijdens de zwangerschap, helpt de vitamine D die u nu consumeert om de persoonlijke voorraad van uw baby op te bouwen, waar ze tijdens de eerste paar maanden van hun leven op zullen vertrouwen.

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen ervaren hoofdpijn in het begin van de zwangerschap. Ze verbeteren of verdwijnen meestal tegen de vierde maand en zijn niet schadelijk voor uw baby.

Paracetamol is normaal gesproken veilig om in te nemen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, maar altijd in de laagst mogelijke effectieve dosis en voor de kortst mogelijke tijd. Bij correct gebruik zijn er geen schadelijke effecten voor u of uw baby15. Praat met uw arts of verloskundige voor advies over hoeveel paracetamol u moet innemen en voor hoe lang.

Pijnstillers om te vermijden

Er zijn enkele pijnstillers die u moet vermijden tijdens zwangerschap of borstvoeding. Deze omvatten niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals ibuprofen of naproxen, en medicijnen die codeïne en andere opiaten bevatten, tenzij specifiek voorgeschreven door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg15.

Hoofdpijn of pre-eclampsie?

Als u hoofdpijn blijft houden, kan dit een teken zijn van pre-eclampsie15. Dit kan vrouwen treffen rond week 20 van hun zwangerschap of kort na de bevalling.

De meeste gevallen van pre-eclampsie zijn mild, maar als het niet wordt gecontroleerd of behandeld, kan dit tot ernstige complicaties leiden.

Hoe eerder pre-eclampsie wordt gediagnosticeerd, hoe beter de vooruitzichten voor u en uw baby. Bel uw arts, verloskundige of kraamafdeling als u ernstige hoofdpijn krijgt die gepaard gaat met:

  • Wazig zien
  • Lichtflitsen zien
  • Een pijn net onder je ribben
  • braken
  • Zwelling in uw gezicht, handen, voeten of enkels