16 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling

Dutch Leestijd: 4 minuten

16 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 4 (Trimester 2)

Ontwikkeling van de baby na 16 weken

Je baby beweegt meer en je voelt misschien lichte fladdertjes in je buik.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Tegen week 16 kunt u een zichtbare zwangerschapsbult hebben.

Vitamine D

Waarom jij en je baby veel vitamine D nodig hebben

Ontwikkeling van de baby na 16 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Je baby is nu zo groot als een avocado en ongeveer 11,6 cm lang. Hij of zij zal ongeveer 100 gram wegen1. De bloedsomloop begint nu te draaien en kan meer dan 28 liter bloed per dag rondpompen.

Rond nu kan je baby zijn armen en vingers gaan buigen. Hun handen kunnen elkaar zelfs ontmoeten, een vuist vormen en elkaar vasthouden2. Naarmate het zenuwstelsel van uw baby zich blijft ontwikkelen, zal ook hun bewegingsbereik toenemen2.

Uw baby kan mogelijk ook uw stem herkennen. Studies hebben aangetoond dat baby’s die een lied in de baarmoeder horen, reageren op hetzelfde lied wanneer het wordt gezongen nadat ze zijn geboren. Kies je slaapliedjes verstandig.

Terwijl ze gezichtsuitdrukkingen beginnen te maken, hebben ze deze nog niet onder controle. Wat nog belangrijker is, is dat je baby zich voorbereidt op een enorme groeispurt, meer dan een verdubbeling in gewicht in de komende weken.

Zwangerschap na 16 weken (tweede trimester)

Lichaamsveranderingen

Het kan zijn dat u uw zwangerschap niet meer kunt verbergen. Dat gezegd hebbende, babybuilen na 16 weken zijn anders. Sommige vrouwen laten misschien helemaal niet veel zien, terwijl anderen zichtbare bultjes hebben. Iedereen is anders, dus maak je geen zorgen of verspil geen tijd aan het vergelijken van je buik met die van iemand anders.

De extra hormonen in uw lichaam zorgen er ook voor dat de bloedtoevoer naar uw slijmvliezen toeneemt, waardoor u zich meer overbelast kunt voelen. Wees niet verbaasd als u hierdoor ook af en toe een bloedneus ervaart. Zoutsprays en neusstrips zijn veilig om congestie te verminderen.

Hormonen kunnen er ook voor zorgen dat je aderen uitrekken. Samen met een verhoogde bloedstroom kunnen spataderen verschijnen. Maak je niet al te veel zorgen – ze krimpen nadat je bent bevallen


Zelfs als uw rug pijn doet van het dragen van een opgroeiende baby, mag u na week 16 slechts korte tijd op uw rug liggen of sporten, omdat dit lage bloeddruk en duizeligheid kan veroorzaken.

Zwangerschapssymptomen bij 16 weken

Inmiddels zijn de meeste aanstaande moeders vrij van de vervelende zwangerschapssymptomen van hun eerste trimester. Er zijn echter nog steeds ongemakkelijke symptomen die u na 16 weken kunt ervaren, waaronder:

  • Aanhoudende borstgroei en gevoeligheid
  • Constipatie Verhoogde vaginale afscheiding
  • Bloedend tandvlees
  • Spataderen
  • rugpijn

Focus op Vitamine D

Zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op vitamine D-tekort en moeten speciale aandacht besteden aan het verkrijgen van voldoende niveaus. Het nemen van een dagelijkse aanvulling beschermt uw eigen gezondheid, evenals die van uw baby.

Als je een donkere huid hebt, beïnvloedt je verhoogde pigment het vermogen van je huid om vitamine D aan te maken, waardoor een dagelijkse aanvulling nog belangrijker wordt. Vooral vrouwen van Zuid-Aziatische, Afrikaanse, Caribische en Midden-Oosterse afkomst die in het VK wonen, lopen een bijzonder risico.

Zonlicht maakt op natuurlijke wijze vitamine D aan, maar pas goed op dat u uzelf niet overmatig blootstelt aan de zon. Tussen oktober en april gebruikt het lichaam de reserves die overblijven van de zomer.

Een paar voedingsmiddelen leveren vitamine D, maar deze zijn beperkt. Vette vis, eidooiers en verrijkte voedingsmiddelen behoren tot de weinige voedingsbronnen. In het VK vinden veel mensen het moeilijk om aanzienlijke hoeveelheden uit voedsel alleen te halen8.

Daarom wordt aanbevolen dat alle zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven een vitamine D-supplement van 10 mcg per dag nemen. Dit bedrag zal voldoende zijn voor uw eigen behoeften en helpt bij het bouwen van de winkels die uw baby nodig heeft voor de eerste 6 maanden van zijn leven.

DE
WETENSCHAP
ACHTER

VITAMINE D

Mogelijk gemaakt door Nutricia

Je baby heeft honger naar vitamine D, omdat het essentieel is voor de botontwikkeling door calcium en fosfaat in het lichaam te reguleren. Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot aandoeningen zoals rachitis bij kinderen en osteomalacie (botpijn) bij volwassenen. Het goede nieuws is dat je van het vroege voorjaar tot eind september voldoende vitamine D uit zonlicht moet kunnen halen.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap

Er is niets specifieks om te vermijden tijdens individuele weken, maar tijdens je zwangerschap is het verstandig om het volgende te missen:

Rauw en onvoldoende verhit vlees

Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten

Lever en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met een hoog vitaminegehalte