14 weken zwanger: zwangerschapssymptomen & babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

14 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 4 (Trimester 2)

Ontwikkeling van de baby na 14 weken

De nieren van uw baby beginnen te functioneren.

Placenta

Leer meer over de belangrijke rol die uw placenta speelt.

Vitamine K

Ontdek waarom vitamine K zo belangrijk is voor je baby.

Ontwikkeling van de baby na 14 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Je baby is nu zo groot als een kiwi – ongeveer 8,5 cm lang1. Het hoofd is ronder en meer in verhouding tot het lichaam. Hun oogleden ontwikkelen zich en er verschijnen nagels op hun vingers en tenen. De bewegingen van uw baby worden minder grillig als ze beginnen te draaien en hun handen, polsen en benen te strekken2.

Wat nog belangrijker is, is dat hun nieren beginnen te werken en dat ze kleine hoeveelheden vruchtwater kunnen doorslikken3. Dit gaat in hun maag, door hun nieren, en terug in het vruchtwater als urine.

Je baby zal twee soorten haar krijgen. Sommigen krijgen een klein stukje normaal haar op hun hoofd, maar ze zullen allemaal een fijn haar over hun hele lichaam laten groeien, lanugo genaamd, om hen warm te houden.

Zwangerschap na 14 weken (tweede trimester)

Lichaamsveranderingen

Het grote nieuws is dat je een nieuw orgaan hebt gekregen: de placenta. Het verbindt je baarmoeder en baby via de navelstreng, pompt voedingsstoffen, zuurstof en hormonen naar buiten en verwijdert afvalproducten zoals koolstofdioxide1.

Vergrote borsten

U zult merken dat uw borsten groter worden. Hierdoor kunnen ze voor sommige vrouwen zacht aanvoelen, en anderen kunnen rugpijn krijgen vanwege het extra gewicht. Als je gele vlekken in je beha ziet, is het waarschijnlijk colostrum, de eerste melk die aanstaande moeders produceren. Als het een probleem is, begin dan met het gebruik van borstkompressen

zwangerschapssymptomen bij 14 weken

Zwangerschapssymptomen na 14 weken

De meeste vrouwen beginnen zich snel beter te voelen nadat het eerste trimester is afgelopen, maar het kan wat langer duren voordat sommige symptomen, zoals ochtendmisselijkheid, verdwijnen. Er zijn ook enkele symptomen die in het tweede trimester1 kunnen optreden, waaronder:

  • Buikpijn veroorzaakt door een uitzettende baarmoeder
  • Hoofdpijn of duizeligheid
  • neusbloedingen
  • opgeblazen gevoel
  • Indigestie en brandend maagzuur
  • Gezwollen handen en voeten
  • Chloasma: een natuurlijke verdonkering van de gezichtshuid of het verschijnen van bruine vlekken

Uw echografie

Echografieën vinden plaats tussen week 8-14, dus tegen week 14 zou je zeker je eerste scan moeten hebben gehad. Echografie scans gebruiken onschadelijke geluidsgolven om een ​​gedetailleerd beeld van uw baby in uw baarmoeder te tonen. Noch jij, noch de baby zullen iets voelen – behalve een beetje opgetogenheid van jouw kant bij het zien van je kind voor de eerste keer.

Focus op vitamine K

Het moet gemakkelijk zijn om alle vitamine K die u en uw baby nodig hebben binnen te krijgen via een gezond, uitgebalanceerd dieet. En omdat het in vet oplosbaar is, slaat je lichaam ongebruikte vitamine K op in de lever, dus je hoeft het niet elke dag in je dieet op te nemen6. Meer goed nieuws is dat vitamine K meestal niet wordt aangetast door koken.

Als uw baby tijdens de zwangerschap niet genoeg vitamine K binnenkrijgt, kan hij na de geboorte een zeldzame bloedingsstoornis krijgen. Dit is de reden waarom de meesten een booster-injectie krijgen vlak nadat ze zijn geboren7.

Synthetische vitamine K kan giftig zijn8, dus neem alleen een vitamine K-supplement als dat is voorgeschreven door je verloskundige of arts

DE
WETENSCHAP
ACHTER

VITAMINE K

Mogelijk gemaakt door Nutricia

Vitamine K is niet alleen nodig voor een gezonde botontwikkeling en eiwitvorming in de lever, maar speelt ook een sleutelrol bij de bloedstolling5, waardoor wonden goed kunnen genezen. Dit is vooral belangrijk tijdens de bevalling en vlak na je bevalling, wanneer je lichaam herstelt en begint te genezen.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap

Er is niets specifieks om te vermijden tijdens individuele weken, maar tijdens je zwangerschap is het verstandig om het volgende te missen:

Rauw en onvoldoende verhit vlees

Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten

Lever en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met veel vitamine A