6 weken zwanger: zwangerschapssymptomen & babyontwikkeling
Leestijd: 4 minuten
6 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 2 (Trimester 1)
Ontwikkeling van de baby na 6 weken
De neurale buis van je baby sluit zich en hun hart pompt bloed rond hun kikkervisje-achtige lichaam.
Foliumzuur
Ontdek waarom foliumzuur in deze tijd zo belangrijk is.
Ochtendmisselijkheid
Leer hoe u de misselijkheid die mogelijk is begonnen, kunt verlichten.
Ontwikkeling van de baby na 6 weken
Hoe groot is mijn baby? En hoe ziet mijn baby eruit?
Hoewel ze slechts ongeveer 2–4 mm meet van de kruin van hun hoofd tot hun billen2, is je baby sinds vorige week aanzienlijk in omvang gegroeid. In deze 6e week van de zwangerschap zien ze eruit als een kikkervisje, maar met de kleine knopjes van hun armen en benen die zich ontwikkelen, zal dit niet lang duren3. Zodra de ledematen langer worden, wordt je baby nog steeds van kop tot teen opgemeten omdat de beentjes vaak gebogen en moeilijk te meten zijn.
Het hart van je baby, dat niet groter is dan een maanzaad3, klopt nu met ongeveer 110 slagen per minuut, terwijl het spijsverteringskanaal zich begint te vormen4.
Zwangerschap na 6 weken (eerste trimester)
Lichaamsveranderingen
Hoewel het normaal is om een opgeblazen gevoel te hebben als je 6 weken zwanger bent, is het onwaarschijnlijk dat je er al zwanger uitziet of tekenen van een zwangerschapsbuik ziet.
Zwangerschapssymptomen na 6 weken
Vroege zwangerschapssymptomen variëren van persoon tot persoon. Na 6 weken kunt u een van de volgende tekenen van zwangerschap of helemaal geen symptomen ervaren:
gevoelige borsten
Uw borsten kunnen groter worden en pijnlijk aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw tepels meer uitsteken dan normaal en donkerder van kleur worden als uw lichaam zich begint voor te bereiden op borstvoeding.
Vermoeidheid en vermoeidheid
Tijdens de eerste 12 weken kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat u zich moe of uitgeput voelt.
Misselijkheid en overgeven
Ochtendmisselijkheid treft tot 80% van de aanstaande moeders in het eerste trimester6. Het kan op elk moment van de dag of nacht toeslaan en varieert van lichte misselijkheid tot misselijkheid gedurende de dag.
Opgeblazen gevoel en gas
Het zwangerschapshormoon progesteron vertraagt je spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overtollig gas.
Kramp of bloeding
Lichte krampen en spotting komen vaak voor in de vroege stadia van de zwangerschap8,9. Als de pijn hevig wordt (sterker dan menstruatiekrampen) of als de bloeding hevig wordt, moet u uw huisarts raadplegen.
Frequent urineren
Frequente uitstapjes naar de badkamer zijn een van de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap, omdat uw groeiende baarmoeder druk op uw blaas begint uit te oefenen, en ook omdat uw bloedsomloop zelfs in dit vroege stadium kan verdubbelen, wat betekent dat u meer urine zult produceren. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt om deze veranderingen bij te houden, anders kunt u zich duizelig en flauwvallen.
Stemmingswisselingen
Zwangerschapshormonen, oestrogeen en progesteron, stijgen tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap10 en beïnvloeden hoe u zich emotioneel voelt. Zorg voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.
Misselijk voelen?
Je zwangerschapshormonen bouwen zich op tegen de tijd dat je 6 weken zwanger bent, wat vaak kan leiden tot misselijkheid. Deze tips kunnen u helpen misselijkheid op afstand te houden:
Weinig en vaak eten kan enige verlichting geven.
Veel moeders zeggen dat een droge cracker ’s ochtends voordat ze uit bed komen, kan helpen om de maag te kalmeren.
Sommige aanstaande moeders vinden dat gember kan helpen om zwangerschapsgerelateerde misselijkheid en braken te verminderen11. Zwarte thee maken met verse gember en citroen kan nuttig zijn, net als venkelthee. Blijf om de paar minuten kleine hoeveelheden drinken, want uitdroging kan de misselijkheid verergeren. Er zijn medicijnen om te helpen, vooral als u last heeft van herhaaldelijk braken – ga naar uw huisarts om hulp te krijgen.
Zelfs als u uw gebruikelijke hoeveelheid voedsel niet kunt verdragen, probeer dan een gezond dieet te volgen – het zal u en uw baby de voedingsstoffen geven die u allebei nodig heeft.
Focus op foliumzuur
Het ministerie van Volksgezondheid adviseert de eerste 12 weken van de zwangerschap dagelijks een foliumzuursupplement te nemen12.
De natuurlijk voorkomende voedselbron van foliumzuur wordt foliumzuur genoemd. Het zit in groene bladgroenten, linzen, kikkererwten en kidneybonen, en foliumzuur wordt ook toegevoegd aan sommige soorten brood en ontbijtgranen. Omdat uw behoeften in deze fase van de zwangerschap echter zo hoog zijn, is het moeilijk om voldoende binnen te krijgen uit voedselbronnen alleen. Daarom is een supplement aan te raden.
Controleer of uw prenatale multivitamine de aanbevolen 400 mcg foliumzuur bevat die u nodig heeft.
Als u erachter komt dat u zwanger bent en geen foliumzuursupplementen of een prenatale multivitamine met foliumzuur heeft gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken: begin er gewoon mee en ga door tot u 12 weken bent.
De
Wetenschap
Achter
FOLIUMZUUR
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Deze belangrijke voedingsstof ondersteunt de ontwikkeling van de neurale buis, die zich al aan het sluiten is om de ruggengraat en het zenuwstelsel van uw baby te vormen. Het nemen van 400 microgram (mcg) foliumzuur als supplement is de beste manier om het risico op neurale buisdefecten, zoals spina bifida, te verminderen.
Sommige vrouwen nemen een hogere dosis foliumzuur. Waarom?
Als uw risico op een baby met spina bifida hoger is dan normaal, wordt u geadviseerd om een dagelijkse dosis van 5 milligram (mg) foliumzuur in te nemen. Dit is hoger dan normaal en moet worden voorgeschreven door een arts. U kunt het advies krijgen om een hogere dosis te nemen als:
- u een eerdere zwangerschap heeft gehad die werd beïnvloed door spina bifida
- jij of je partner heeft spina bifida
- u neemt bepaalde medicijnen tegen epilepsie
- u heeft coeliakie of diabetes
- uw BMI is 30 of meer
- U heeft sikkelcelanemie of thalassemie; de hogere dosis foliumzuur helpt ook om bloedarmoede te voorkomen en te behandelen als u zich in deze situatie bevindt.
- u heeft een bariatrische operatie ondergaan