24 weken zwanger: zwangerschapssymptomen & babyontwikkeling
Leestijd: 4 minuten
24 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 6 (Trimester 2)
Ontwikkeling van de baby na 24 weken
Al die ademhalingsoefeningen komen goed van pas voor je baby.
Zwangerschap bij 24 weken
We gaan dieper in op de invloed van insuline op uw bloedsuikerspiegel.
Dieet & voeding
We onderzoeken jodium, de intelligente voedingsstof.
Ontwikkeling van de baby na 24 weken
Hoe ziet mijn baby eruit? En, hoe groot is mijn baby?
In week 24 van de zwangerschap is je baby ongeveer 21 cm lang van de kruin tot zijn billen, ongeveer even groot als een korenaar, alleen zwaarder. Het zou ongeveer 600g moeten wegen.1,2
Je baby is nu zo goed als compleet, zij het wat aan de magere kant. Hij of zij zal de komende weken blijven mollen. Je baby heeft nu ook al zijn gelaatstrekken, inclusief wenkbrauwen en wimpers – er kunnen zelfs wat haartjes groeien.
Een stof genaamd ‘surfactant’ verschijnt in de longen van uw baby. Het helpt de kleine luchtzakjes in zijn of haar longen (alveoli) open te houden. Je baby oefent al sinds ongeveer week 17 met ademen, dus als ze te vroeg zouden aankomen, zouden ze een goede kans hebben om te overleven en te ademen zonder de hulp van een neonatale afdeling.
Je baby zal door zijn grootte iets minder acrobatisch worden. Dat gezegd hebbende, ze hebben nog steeds een tactiele relatie met hun omgeving en je zult je baby blijven voelen en zelfs zien bewegen, rollen, trappen en strekken.
Zwangerschap na 24 weken (tweede trimester)
Wat gebeurt er in mijn lichaam?
Je zou nu moeten laten zien en groeien. Of moet je? Elke zwangerschap is anders: sommige aanstaande moeders beginnen vroeg te verschijnen, terwijl anderen hun hele zwangerschap kunnen doorgaan met een nauwelijks waarneembare bult. Wat belangrijk is, is dat u naar uw arts of verloskundige luistert en (hoewel het moeilijk kan zijn) mensen negeert die u vertellen hoe de dingen ‘zou moeten zijn’. Zelfs als ze zelf een ouder zijn, was hun zwangerschap uniek voor hen, net als de jouwe voor jou.
U moet ook uw insulinespiegels in de gaten houden. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt en als u er niet genoeg van heeft, kan uw bloedsuikerspiegel extreem hoog worden.
Lage insulinespiegels kunnen ook leiden tot zwangerschapsdiabetes, wat problemen kan veroorzaken voor u en uw baby. Daarom krijgen de meeste vrouwen tussen nu en week 28 een glucosetolerantietest aangeboden. Praat met uw arts of verloskundige voor meer informatie.
Bepaalde groepen vrouwen lopen meer risico om zwangerschapsdiabetes te krijgen dan andere. Dit zijn onder meer vrouwen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger en vrouwen uit Zuid-Azië, het Midden-Oosten of Afro-Caribische afkomst.
Braxton-Hicks weeën
Samentrekkingen van Braxton-Hicks, ook bekend als ‘valse weeën’, treden op wanneer de baarmoeder samentrekt en ontspant. Het is de manier van je lichaam om te ‘repeteren’ voor de geboorte en niet iets om je zorgen over te maken. Ze worden duidelijker in het tweede en derde trimester.
hoofdpijn
Die hormonen zijn de waarschijnlijke boosdoeners. Paracetamol is normaal gesproken veilig om in te nemen tijdens de zwangerschap, maar altijd in de laagst mogelijke effectieve dosis en voor de kortst mogelijke tijd.
gevoelige borsten
Uw borsten kunnen groter worden en pijnlijk aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw tepels meer uitsteken dan normaal en donkerder van kleur worden als uw lichaam zich begint voor te bereiden op borstvoeding.
Striae
Naarmate uw buik groeit, kunt u striae op uw buik of borsten zien verschijnen. Ze worden meestal veel minder opvallend na de geboorte. Verspil geen geld aan ‘wondercrèmes’ – een simpele moisturizer is genoeg.
Gezwollen enkels, handen en voeten
Je lichaam houdt meer water vast als je zwanger bent, dus als je te lang blijft staan, zal de zwaartekracht zijn tol eisen en het water naar je enkels, handen en voeten sturen. Zet je voeten omhoog – recht omhoog: steun ze zodat ze elke dag een uur hoger zijn dan je hart.
Indigestie en brandend maagzuur
Deze spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt doordat je baby een deel van de ruimte inneemt die je maag inneemt, en je veranderende hormonen.
Focus op jodium
Je kunt jodium zien als brandstof voor de hersenen van je baby, aangezien onderzoeken hebben aangetoond dat het het IQ11van een baby kan verhogen en zelfs kan leiden tot een beter leven lang welzijn.
Een mild jodiumtekort kan echter veel voorkomen bij en zwangere vrouwen, en onderzoek van de Universiteit van Surrey en de Universiteit van Bristol suggereert dat zelfs een mild jodiumtekort tijdens de zwangerschap in verband kan worden gebracht met een slechtere cognitieve functie.
Gelukkig kunnen de meeste aanstaande moeders genoeg jodium krijgen via een uitgebalanceerd dieet. Witte vis is de rijkste natuurlijke bron en zuivelproducten, waaronder yoghurt en koemelk, zijn ook rijk aan jodium.
Jodium uit zuivelproducten varieert echter van seizoen tot seizoen, wat van invloed kan zijn op de hoeveelheid jodium in uw dieet. Melk die in de winter wordt geproduceerd, wanneer de koeien worden gevoerd met wintervoer, bevat meer jodium. Tijdens de zomer zijn lagere niveaus gemeten
Praat met uw arts of verloskundige over het nemen van een jodiumsupplement. Als je al genoeg jodium binnenkrijgt via een uitgebalanceerd dieet, dan is het onwaarschijnlijk dat je een supplement nodig hebt, en te veel jodium kan schadelijk zijn voor je baby.
Omdat de beste bronnen van jodium op dieren zijn gebaseerd, lopen vegetariërs en veganisten mogelijk een hoger risico op een tekort.
DE
WETENSCHAP
ACHTER
JODIUM
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Het is gemakkelijk om verward te raken door jodium. Aan de ene kant kan een milde tot matige tekortkoming leiden tot een slechte cognitieve functie bij een baby. Anderzijds is te veel jodium ook slecht voor jou en je baby. Het is een delicate evenwichtsoefening.
Je lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen te maken, die de normale celfunctie en lichamelijke processen zoals je hartslag en metabolisme beïnvloeden. Tijdens de zwangerschap zijn de cellen van uw baby ook afhankelijk van uw jodiuminname, inclusief de cellen in hun zich snel ontwikkelende hersenen.
Alle vrouwen hebben minimaal 0,14 mg jodium per dag nodig. De Wereldgezondheidsorganisatie stelt voor dat zwangere vrouwen dagelijks 0,25 mg nemen. Als u zich zorgen maakt over uw jodiumgehalte, neem dan contact op met uw arts of verloskundige die u kan aanraden om supplementen te nemen.