22 weken zwanger: zwangerschapssymptomen & babyontwikkeling
Leestijd: 4 minuten
22 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 5 (Trimester 2)
Ontwikkeling van de baby na 22 weken
Als je tegen je bult praat, zul je nu merken dat hij reageert.
Jouw lichaam
Je groeiende baby kan wat druk uitoefenen.
Dieet & voeding
Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
Ontwikkeling van de baby na 22 weken
Hoe ziet mijn baby eruit? En, hoe groot is mijn baby?
In week 22 van de zwangerschap meet je baby ongeveer 20 cm van hoofd tot onderkant (ongeveer de grootte van een kokosnoot) en weegt hij ongeveer 450 g.
Uw stem is het duidelijkste dat hij of zij tijdens de zwangerschap zal horen1. Al snel zal je baby beginnen te reageren met verfijnde oriënterende bewegingen1. Je baby begint ook andere geluiden, ritmes en melodieën te onderscheiden2,3. Dit is een goed moment om tegen je baby te praten en, als je daar zin in hebt, voor te zingen. Studies hebben aangetoond dat baby’s slechts enkele uren na de geboorte een voorkeur hebben voor de stem van hun moeder1.
Het andere zintuig dat zich ontwikkelt, is smaak4. Uw dieet kan van invloed zijn op wat uw baby bij de geboorte zal eten, dus het is het beste om te voorkomen dat u de smaak voor junkfood doorgeeft. Geniet van veel verse groenten die rijk zijn aan vitamine C.
Je baby is het spel ver vooruit en produceert al zijn volwassen tanden. Ze staan achter hun melktanden, hoewel het tandjes krijgen meestal pas begint als ze ongeveer zes maanden oud zijn.
Zwangerschap na 22 weken (tweede trimester)
Wat gebeurt er in mijn lichaam?
De meest opvallende verandering die door anderen wordt opgemerkt, is je groeiende bult. Toch hebben sommige moeders moeite om iets anders te zien dan de striae die kunnen verschijnen. Ze treffen ongeveer 80% van de zwangere vrouwen6 en ‘zwangerschapsstrepen’ zijn iets waar je trots op mag zijn.
Na de geboorte vervagen ze tot een licht zilvervlekje, maar verdwijnen niet helemaal. Het is niet nodig om geld te verspillen aan ‘wondermiddelen’. Niet-geparfumeerde vochtinbrengende crème of lichaamsolie is prima: masseer het gewoon zachtjes in de aangetaste gebieden.
Ook het zwangerschapshormoon progesteron stapelt zich op. Letterlijk. Het is verantwoordelijk voor stapels – of aambeien – die veel voorkomen tijdens de zwangerschap. Progesteron ontspant de wanden van bloedvaten in uw rectum, en met een groeiende baby die tegen dezelfde bloedvaten duwt, kunnen ze als stapels opzwellen.
Om stapels te verminderen, eet u veel vezelrijk voedsel, inclusief volkorenbrood, fruit en groenten, en drinkt u veel vocht om uw ontlasting zacht en regelmatig te houden. Houd een doek gedrenkt in ijswater tegen uw aambeien om de pijn te verlichten, en zorg ervoor dat u met uw arts of verloskundige praat voordat u medicijnen gebruikt
Zwangerschapssymptomen na 22 weken
Stemmingswisselingen
U kunt vanaf uw eerste trimester nog steeds de effecten van verhoogde oestrogeen en progesteron voelen. Als ze van invloed zijn op hoe je je emotioneel voelt, zorg dan voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.
Buikpijn
Pijn aan de zijkant van je buik wordt veroorzaakt door je uitzettende baarmoeder (en wordt ook wel ‘ronde ligamentpijn’ genoemd). Om ze te behandelen, leg je voeten omhoog en rust.
Kramp
Het slaat meestal ’s nachts toe, dus zorg ervoor dat je een licht aandoet als je opstaat om het te helpen wissen. Je wilt niet struikelen en vallen. Zachte oefeningen voor uw benen, enkels en voeten kunnen kramp helpen voorkomen.
Slaapproblemen
Slaap op uw zij en gebruik kussens om uw buik en eventuele pijnlijke spieren te ondersteunen. Probeer ook te slapen met een kussen tussen je knieën.
hoofdpijn
Die hormonen zijn de waarschijnlijke boosdoeners. Paracetamol is normaal gesproken veilig om in te nemen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, maar altijd in de laagst mogelijke effectieve dosis en voor de kortst mogelijke tijd.
Indigestie en brandend maagzuur
Deze spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt doordat je baby een deel van de ruimte inneemt die je maag inneemt, en je veranderende hormonen.
Focus op vitamine C
Vitamine C stimuleert niet alleen je eigen immuunsysteem, maar ook dat van je baby. Vitamine C beschermt en houdt cellen gezond en ondersteunt zowel het immuunsysteem als het zenuwstelsel. Vitamine C helpt uw baby ook om ijzer te absorberen, wat de cognitieve functie ondersteunt.
De referentie-voedingsinname (RNI) van vitamine C voor zwangerschap is 40 mg per dag – met een extra 10 mg per dag in het laatste trimester
DE
WETENSCHAP
ACHTER
VITAMINE C
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Vitamine C heeft uw baby nodig om collageen te helpen aanmaken, een eiwit dat het bindweefsel aanmaakt dat het lichaam van uw baby zijn structuur geeft en tegelijkertijd zijn zich ontwikkelende organen ondersteunt. Collageen ondersteunt ook tanden, huid, tandvlees, kraakbeen, botten en bloedvaten en het wondgenezingsvermogen van uw baby.
Vitamine C is ook belangrijk voor de opname van ‘non-haem’ ijzer. Er zijn twee vormen van ijzer: één van dierlijke producten en ‘non-haem’ ijzer, van planten. Vitamine C helpt uw lichaam ijzer uit planten te absorberen, waardoor het risico op bloedarmoede door ijzertekort verder wordt verminderd, wat uw eigen gezondheid en de ontwikkeling van uw baby kan beïnvloeden. Door de opname van niet-heemijzer door planten te verbeteren, worden de ijzervoorraden van uw baby verder opgebouwd om het leren en de groei in de eerste zes maanden van hun leven te ondersteunen