19 weken zwanger: zwangerschapssymptomen & babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

19 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 5 (Trimester 2)

Ontwikkeling baby na 19 weken

Je kleintje blijft bodybuilding oefenen.

Sporten met 19 weken

Het is tijd om uit te zoeken hoe het relaxine-hormoon trainingen beïnvloedt.

Dieet & voeding

Deze week hebben we een beetje nagedacht over zink.

Ontwikkeling van de baby na 19 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Bij 19 weken zwangerschap is uw baby ongeveer 15,3 cm lang van hoofd tot billen en ongeveer 240 g in gewicht. Dat is ongeveer even groot als een vleestomaat, alleen zwaarder 1.

Je baby ontwikkelt nu een van zijn meest unieke eigenschappen: vingerafdrukken. Naast deze verschijnen, blijven hun vingernagels en teennagels groeien, en hun handen zouden nu een stevige grip moeten kunnen krijgen2.

Naast het verschijnen van een beschermende laag genaamd vernix, vormt zich een vetachtige substantie genaamd ‘myeline’ rond de zenuwen van uw baby3. Het is ook beschermend, isoleert hun zenuwen en ondersteunt motorneuronverbindingen tussen de hersenen en spieren van uw baby.

Myeline helpt uw ​​baby om meer gecoördineerde bewegingen te maken3. De bewegingen van pasgeborenen zijn vaak schokkerig en ongecoördineerd, maar naarmate ze groeien, ontwikkelt zich meer myeline, waardoor hun bewegingen soepeler en meer gecoördineerd worden

Je baby is het spel ver vooruit en produceert al zijn volwassen tanden. Ze staan ​​achter hun melktanden, hoewel het tandjes krijgen meestal pas begint als ze ongeveer zes maanden oud zijn.

Zwangerschap na 19 weken (tweede trimester)

Wat gebeurt er in mijn lichaam?

Je baarmoeder blijft omhoog en weg van je bekken bewegen. Het zou nu je navel moeten bereiken en zal voor elke resterende week van je zwangerschap een centimeter hoger worden4

Ondertussen kunt u oogirritatie ervaren, omdat zwangerschapshormonen het ontstaan ​​van tranen kunnen beïnvloeden5. Dit kan ervoor zorgen dat uw ogen vermoeid en korrelig aanvoelen, dus misschien wilt u een flesje oogdruppels kopen om te helpen.

Ironisch genoeg kunnen zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat er zich overtollig vocht ophoopt in uw ogen, waardoor de kromming van uw oogbol verandert5 en leidt tot een licht vervormd zicht6. Mensen die contactlenzen dragen, hebben de neiging om deze verandering meer op te merken. Hoewel het ongemakkelijk is, is het de moeite waard om te onthouden dat het tijdelijk is en verdwijnt zodra je gaat bevallen of borstvoeding geeft, en dat er geen nieuw lensrecept nodig is.

Voor een klein aantal vrouwen kunnen oogproblemen het eerste teken van pre-eclampsie zijn. Indien niet gediagnosticeerd, kan pre-eclampsie leiden tot eclampsie, een ernstige aandoening die u en uw baby in gevaar kan brengen. Als u veranderingen in uw gezichtsvermogen opmerkt, neem dan contact op met uw verloskundige of arts.

Zwangerschapssymptomen bij 19 weken

woman-forgetfulness.png

Slaapproblemen

Slaap op uw zij en gebruik kussens om uw buik en eventuele pijnlijke spieren te ondersteunen. Probeer ook te slapen met een kussen tussen je knieën1.

vaginale infecties

Zwangerschap verbetert helaas uw weerstand tegen spruw, een veel voorkomende schimmelinfectie, niet. Als je spruw hebt, draag dan los katoenen ondergoed en vermijd geparfumeerde zeep, badzout en seks totdat het is verdwenen.

Frequent urineren

U kunt nog steeds symptomen hebben van de vroege zwangerschap, inclusief de noodzaak om regelmatig naar de badkamer te gaan.

Opgeblazen gevoel en gas

Het zwangerschapshormoon progesteron vertraagt ​​je spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overtollig gas8.

Buikpijn

Pijn aan de zijkant van je buik wordt veroorzaakt door je uitzettende baarmoeder (en wordt ook wel ‘ronde ligamentpijn’ genoemd). Om ze te behandelen, leg je voeten omhoog en rust9.

Stemmingswisselingen

Dit is een ander symptoom dat u mogelijk nog steeds ervaart vanaf uw eerste trimester. Stemmingswisselingen veroorzaakt door de hormonen, oestrogeen en progesteron. Zorg voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.

Zwangerschapssymptomen bij 19 weken

Naarmate je bult groter wordt, zullen sommige van je bewegingen lastiger worden. Dit is vooral het geval bij inspanning, waarbij u uw routine wellicht moet aanpassen.

Om te beginnen draag je extra gewicht dat zal blijven groeien en dat van invloed kan zijn op het soort oefening dat je doet. Maar wist je dat je hormonen ook je beweging kunnen beïnvloeden?

Het hormoon – toepasselijk relaxine genoemd – kan ligamenten losmaken om te helpen bij de bevalling10. Helaas maakt het ook de banden los die je rug, knieën en enkels ondersteunen1. Dus, in plaats van hardlopen, wil je misschien overstappen op snelwandelen.

Het wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen streven naar 150 minuten lichaamsbeweging per week11, met minimaal 30 minuten activiteit op vijf dagen. Naarmate je zwangerschap vordert, kan het nuttig zijn om je routine aan te passen. Het goede nieuws is dat drie sessies van 10 minuten net zo goed zijn als een enkele sessie van 30 minuten.

Onthoud: sporten hoeft niet inspannend te zijn en je moet tijdens het sporten gemakkelijk een gesprek kunnen voeren. Als je moeite hebt met ademhalen, overdrijf je het waarschijnlijk.

Focus op Zink

De weefsel- en DNA-ontwikkeling van uw baby is afhankelijk van een goede toevoer van zink tijdens de zwangerschap. Zink helpt je lichaam om vet, eiwitten en koolhydraten uit voedsel te verwerken12 om je opgroeiende baby te voeden. Dit belangrijke mineraal ondersteunt ook je eigen welzijn, dus het is belangrijk om voldoende rijke bronnen van zink in je dieet op te nemen. Gemiddeld hebben vrouwen ongeveer 7 mg per dag nodig.

cheese, grated, discs-81402.jpg

Voeg deze zinkrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet

  • Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees
  • Gevogelte, vooral kalkoen
  • Volkoren brood en ontbijtgranen
  • noten
  • Melk, kaas en eieren

DE
WETENSCHAP
ACHTER

ZINK

Mogelijk gemaakt door Nutricia

Zink speelt een essentiële rol bij de opbouw van de cellen en het DNA van uw baby tijdens de zwangerschap. Het is nodig voor celdeling en weefselgroei – en je baby groeit van een enkele cel naar een klein mensje dat uit biljoenen kleine cellen bestaat. Zink is ook een belangrijk onderdeel van de normale hersenfunctie14.

Een gezonde inname van zink als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet is cruciaal tijdens de zwangerschap. U hebt 7 mg per dag nodig tijdens de zwangerschap, 13 mg per dag tijdens de eerste vier maanden van borstvoeding en 9,5 mg per dag voor de resterende tijd dat u borstvoeding geeft