15 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling
Leestijd: 4 minuten
15 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 4 (Trimester 2)
Ontwikkeling van de baby na 15 weken
De wenkbrauwen en wimpers van je baby beginnen te groeien.
Wat gebeurt er in je lichaam
Tegen week 15 kunt u de eerste tekenen van een zwangerschapsbult hebben.
Blijf gehydrateerd
Ontdek het belang van een goede hydratatie tijdens je zwangerschap.
Ontwikkeling van de baby na 15 weken
Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?
Je baby is nu zo groot als een appel, ongeveer 10,1 cm groot en ongeveer 70 gram zwaar. Samen met meer lanugo (het haar dat hun lichaam bedekt om ze warm te houden) begonnen de wenkbrauwen en wimpers van je baby te groeien. Hoewel hun ogen gesloten blijven, worden ze gevoelig voor licht. Daarnaast begint je baby te horen.
Je baby kan geluiden in je lichaam horen, zoals je hartslag, stem en spijsvertering. Ze kunnen ook gedempte geluiden van buiten oppikken2, maar ze kunnen ze nog niet begrijpen.
Zwangerschap na 15 weken (tweede trimester)
Lichaamsveranderingen
Je begint te laten zien
Je merkt misschien dat een paar mensen naar je buik staren. Je baby groeit snel en je baarmoeder vult zich ook met vruchtwater en de placenta. Het wordt daar druk, dus maak je geen zorgen als je af en toe een stekende pijn in je zij voelt1.
Jeukende huid
Je hormonen kunnen ervoor zorgen dat je huid jeukt. Ongeparfumeerde vochtinbrengende crèmes kunnen helpen, net als een bad nemen. Als het storend begint te worden, vooral ‘s nachts, raadpleeg dan uw arts of verloskundige, want er is een kleine kans dat u een leveraandoening heeft die verloskundige cholestase 1.
Pas op voor infectie
Er stroomt meer bloed rond uw bekkengebied, waardoor uw lichaam meer van de melkachtige vloeistof, leukorroe genaamd, kan produceren die uw vagina schoon en vrij van infecties houdt. Soms kan dit verschijnen als een heldere, witte of crèmekleurige vaginale afscheiding. Als het van kleur verandert, scherp wordt of van structuur verandert, neem dan contact op met uw arts of verloskundige1.
Vroege zwangerschapssymptomen na 15 weken
Voor veel vrouwen zijn de onaangename bijwerkingen van de zwangerschap voorbij, maar er zijn er nog steeds die nog steeds last hebben van:
- Opgeblazen gevoel en constipatie
- Indigestie en brandend maagzuur
- Ochtendmisselijkheid
- Opvliegers
- Duizeligheid en hoofdpijn
- Gezwollen handen en voeten1
Drinkstations
Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven als je zwanger bent. Voldoende water drinken is essentieel voor je eigen gezondheid en de ontwikkeling van je baby. Dit geldt ook voor melk, vruchtensappen, pompoen en zelfs soep. Thee en koffie tellen ook mee, maar zorg ervoor dat u uw inname van cafeïne beperkt. U mag niet meer dan 200 mg cafeïne per dag binnenkrijgen als u zwanger bent. Dat is gelijk aan:
- 2 mokken thee en 1 blikje cola
- 1 mok oploskoffie en 1 blikje (250 ml) energiedrank
DE
WETENSCHAP
ACHTER
HYDRATATIE
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Ongeveer 60% van het menselijk lichaam bestaat uit water en we verliezen van nature twee liter per dag. Water zorgt ervoor dat onze complexe systemen goed blijven werken, terwijl het ons helpt voedingsstoffen op te nemen en gifstoffen weg te spoelen. Tijdens de zwangerschap betekent een verhoogde belasting van uw lichaam dat u meer water nodig heeft dan normaal om uitdroging te voorkomen.
De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid beveelt vrouwen aan om dagelijks ongeveer 2 liter water te drinken, met elke dag 300 ml extra tijdens de zwangerschap7. Dat zijn ongeveer 9-10 drankjes van 250 ml per dag. Probeer koolzuurhoudende dranken en dranken met veel suiker te vermijden. Met weinig voedingswaarde kun je het beste op zoek naar een gezonder alternatief6. Vruchtensap kan veel suiker bevatten, maar zolang het puur fruit is, kan een glas van 150 ml ook tellen als onderdeel van je dagelijkse 5-daagse inname van groenten en fruit.
Voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap
Er is niets specifieks om te vermijden tijdens individuele weken, maar tijdens je zwangerschap is het verstandig om het volgende te missen:
Rauw en onvoldoende verhit vlees
Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten
Lever en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met veel vitamine A