13 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling
Leestijd: 4 minuten
13 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 3 (Trimester 1)
Ontwikkeling van de baby na 13 weken
De stembanden van je baby ontwikkelen zich.
Zwangerschapssymptomen
U bent uit uw eerste trimester - zijn uw zwangerschapssymptomen?
Gezonde voeding en voeding
Zorg dat alles soepel verloopt met glasvezel.
Ontwikkeling van de baby na 13 weken
Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?
Als je 13 weken zwanger bent, zal je baby ongeveer 7 cm groot zijn en ongeveer 25 gram 1, ongeveer hetzelfde als een kleine perzik.
Je baby groeit nu snel en is behoorlijk actief, met veel rekken, schoppen en draaien – hoewel het onwaarschijnlijk is dat je zijn bewegingen nog zult voelen.
Andere ontwikkelingen zijn onder meer de stembanden van uw baby, evenals hun ogen en oren, die op hun hoofd worden geplaatst. Daarover gesproken, het hoofd van je baby zal langzamer groeien dan de rest van hun lichaam, zodat hun proporties er menselijker uit gaan zien. In week 21 zal het ongeveer een derde van de grootte van hun lichaam zijn, maar bij de geboorte zal het een kwart van de grootte zijn.
In het lichaam van uw baby beginnen de lever en alvleesklier te functioneren. Afhankelijk van hun geslacht zullen hun eierstokken of testikels volledig gevormd zijn en buiten zullen zich nu ook de geslachtsdelen gaan ontwikkelen. Het is echter nog een beetje vroeg om hun geslacht te bepalen.
Zwangerschap na 13 weken (tweede trimester)
Wat gebeurt er in mijn lichaam?
Het is klein, maar je zou je babybuil moeten kunnen zien terwijl je baarmoeder naar boven en naar buiten beweegt. Dit is goed nieuws als je de neiging hebt om veel te plassen: als je baarmoeder beweegt, zal de druk op de blaas afnemen. (Als u pijn voelt tijdens het plassen, raadpleeg dan uw verloskundige of arts, omdat u mogelijk een infectie heeft.)
Er is veel meer bloed in je bekkengebied en sommige vrouwen merken dat dit hun zin in seks enorm doet toenemen. Seks tijdens de zwangerschap is volkomen veilig, tenzij uw arts of verloskundige u anders heeft verteld4.
De andere belangrijke ontwikkeling deze week is je placenta. Het zou nu volledig ontwikkeld moeten zijn, maar zal tijdens uw zwangerschap in omvang blijven groeien. Uw placenta is via de navelstreng met uw baby verbonden en helpt bij het afleveren van zuurstof, voedingsstoffen, hormonen en antilichamen aan uw kind. Het verwijdert ook afvalstoffen van je baby. Maar ondanks al dit toegewijde harde werk, merk je er niets van.
Zwangerschapssymptomen na 13 weken
Pijn
U kunt pijn aan de zijkant van uw buik ervaren. Deze worden veroorzaakt door uw uitzettende baarmoeder (bekend als ‘ronde ligamentpijn’).
Opgeblazen gevoel en constipatie
Deze komen vaak vroeg in de zwangerschap voor als gevolg van hormonale veranderingen in uw lichaam. Ze kunnen je een beetje misselijk maken en mogelijk buikpijn krijgen
Indigestie en brandend maagzuur
Deze spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt doordat je baby een deel van de ruimte inneemt die je maag inneemt, en je veranderende hormonen
infecties
Met meer bloed rond uw bekkengebied, maakt uw lichaam een melkachtige vloeistof aan, leukorroe genaamd, om uw vagina schoon en vrij van infecties te houden. Als je merkt dat het sterk begint te ruiken, van kleur of textuur verandert, heb je mogelijk een infectie en moet je naar je verloskundige gaan
Symptomen vanaf uw eerste trimester
U bent misschien aan uw tweede trimester begonnen, maar dat betekent niet dat symptomen zoals ochtendmisselijkheid, vreemde onbedwingbare trek, stemmingswisselingen en spotting van de ene op de andere dag verdwijnen. Sommige kunnen blijven hangen.
Pijnlijk tandvlees
Het slechte nieuws is dat je hormonen je kwetsbaarder maken voor het krijgen van tandvleesaandoeningen. Het goede nieuws is dat je recht hebt op gratis tandheelkundige zorg tijdens je hele zwangerschap en tot 12 maanden nadat je baby is geboren.
Focus op vezels
Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond zwangerschapsdieet, maar veel vrouwen krijgen er niet genoeg van. Ontdek hoe deze plantaardige stof je helpt om regelmatig te blijven als je vatbaarder bent voor constipatie, en welke vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen bij constipatie.
Vezelfeiten
Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond zwangerschapsdieet, omdat het ervoor zorgt dat je spijsverteringsstelsel soepel blijft werken.
Gevonden in plantaardig voedsel, vezels zijn het deel van de plant dat je lichaam niet kan verteren. Door door het lichaam te bewegen, in plaats van te worden geabsorbeerd, helpt het andere afvalstoffen efficiënter te passeren.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat een vezelrijke voeding kan helpen om het aantal goede bacteriën in je darmen te verhogen, en hen te helpen de productie van beschermende stoffen zoals vetzuren met een korte keten te verhogen.
Belangrijkste bronnen van vezels
- Zemelen en volkoren meel – vind je in veel ontbijtgranen en brood.
- Haver – eet pap voor een vezelrijke start van de dag.
- Bruine rijst – kies voor deze vezelrijke versie in plaats van witte variëteiten.
- Wortelgroenten – wortelen en aardappelen zijn goede bronnen.
- Fruit – inclusief gedroogd fruit. Abrikozen en vijgen zijn bijzonder vezelrijk.
Lijnzaad is een steeds populairder supplement omdat het rijk is aan vezels en voedingsstoffen, waaronder omega-oliën. Het wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven vanwege tegenstrijdige bevindingen over de mogelijke gezondheidsvoordelen voor uw baby
DE
WETENSCHAP
ACHTER
VEZEL
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Onoplosbare vezels lossen niet op in water en worden niet door het lichaam afgebroken. In plaats daarvan passeert het je systeem, absorbeert het onderweg water en helpt het andere voedingsmiddelen erdoorheen te bewegen.
Oplosbare vezels absorberen water, waardoor de ontlasting zachter en gemakkelijker te passeren is. Het bindt zich ook met cholesterol en vetzuren, vertraagt de snelheid van suikerabsorptie en handhaaft de natuurlijke PH-waarden van de darm. Vezels verlagen ook het cholesterolgehalte en kunnen het risico op hartproblemen helpen verminderen.