11 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling

Leestijd: 4 minuten

11 weken zwanger is hoeveel maanden?

Maand 3 (Trimester 1)

Ontwikkeling van de baby na 11 weken

Veel grote orgels zijn nu op hun plaats

Ochtendmisselijkheid

Symptomen zoals ochtendmisselijkheid zouden moeten afnemen.

Calcium

Leer alles over het belang van calcium in uw dieet.

Ontwikkeling van de baby na 11 weken

Hoe ziet mijn baby eruit? En hoe groot is mijn baby?

Na 11 weken zwangerschap staat uw baby op het punt een snelle groeifase te beginnen. Ze zijn nog steeds slechts 4-5 cm lang, waardoor ze zo groot zijn als een limoen. Ze groeien en ontwikkelen zich echter snel: alle gezichtsbeenderen zitten nu op hun plaats, vingers en tenen komen los van hun zwemvliezen en oordopjes krijgen een meer vertrouwde vorm.

Inwendig worden de hersenen, longen, lever en nieren van uw baby gevormd na 11 weken, maar de verschillende lichaamssystemen zullen zich tijdens uw zwangerschap blijven ontwikkelen.

Hoewel je baby al een tijdje schokkerige bewegingen maakt, is het onwaarschijnlijk dat je schoppen voelt tot ongeveer 17 tot 18 weken, of later als dit je eerste zwangerschap is.

Zwangerschap na 11 weken (eerste trimester)

Lichaamsveranderingen

Naarmate je taille dikker begint te worden, kun je het begin van je zwangerschapsbult opmerken. Maak je geen zorgen als er nog niets te zien is, het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat je het laat zien.

Vroege zwangerschapssymptomen na 11 weken

Vroege zwangerschapssymptomen variëren van persoon tot persoon. Na 11 weken kunt u een van de volgende tekenen van zwangerschap of helemaal geen symptomen ervaren:

gevoelige borsten

Uw borsten kunnen groter worden en pijnlijk aanvoelen. Het kan ook zijn dat uw tepels meer uitsteken dan normaal en donkerder van kleur worden als uw lichaam zich begint voor te bereiden op borstvoeding.

Vermoeidheid en vermoeidheid

Tijdens de eerste 12 weken kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat u zich moe of uitgeput voelt.

Misselijkheid en overgeven

Ochtendmisselijkheid treft de meeste aanstaande moeders in het eerste trimester. Het kan op elk moment van de dag of nacht toeslaan en varieert van lichte misselijkheid tot misselijkheid gedurende de dag.

Opgeblazen gevoel en gas

Het zwangerschapshormoon progesteron vertraagt ​​je spijsvertering, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overtollig gas.

Kramp of bloeding

Lichte krampen en spotting komen vaak voor in de vroege stadia van de zwangerschap. Als de pijn hevig wordt (sterker dan menstruatiekrampen) of als de bloeding hevig wordt, moet u uw huisarts raadplegen.

Frequent urineren

Frequente uitstapjes naar de badkamer zijn een van de meest voorkomende symptomen van vroege zwangerschap, omdat uw groeiende baarmoeder druk begint uit te oefenen op uw blaas.

Stemmingswisselingen

Zwangerschapshormonen, oestrogeen en progesteron, stijgen tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap10 en beïnvloeden hoe u zich emotioneel voelt. Zorg voor voldoende rust en lichte lichaamsbeweging om je jezelf te blijven voelen.

Goed nieuws over ochtendmisselijkheid

Zwangerschapsziekte is meestal beperkt tot het eerste trimester. Voor de meeste vrouwen pieken de symptomen rond week 9 tot 11 en verbeteren ze aanzienlijk tussen week 12 en 14. Bij sommigen duurt zwangerschapsmisselijkheid langer, tot ongeveer 20 weken, en ook zure oprispingen vanaf het tweede trimester kunnen misselijkheid en braken veroorzaken. Lees meer over ochtendmisselijkheid en hoe u deze kunt behandelen.

Je eerste echo

Tussen 8-14 weken heb je je eerste echo. Echografie scans gebruiken onschadelijke geluidsgolven om een ​​gedetailleerd beeld van uw baby in uw baarmoeder te tonen. Noch jij, noch de baby zullen iets voelen – behalve een beetje opgetogenheid van jouw kant bij het zien van je kind voor de eerste keer.

Focus op calcium

Calcium is essentieel voor de ontwikkeling van botten en tanden, dus je baby heeft er behoorlijk wat van nodig. Melk is een rijke bron van calcium, die verschillende belangrijke functies heeft.

  • Het reguleert spiersamentrekkingen, inclusief de hartslag van uw baby
  • Het helpt uw ​​bloedstolsel normaal
  • Het draagt ​​bij aan het gezond functioneren van spierweefsel en zenuwen

Uw calciumbehoefte verandert niet tijdens de zwangerschap, maar het is belangrijker dat u aan uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voldoet.

Bronnen van calcium:

  • Zuivelproducten, waaronder gepasteuriseerde melk, kaas en yoghurt
  • Sommige noten en zaden, vooral amandelen en sesamzaadjes
  • Bonen en peulvruchten
  • Vijgen Spinazie
  • Tofu Met calcium verrijkte ontbijtgranen en wit brood
  • Met calcium verrijkte dranken zoals sommige sojamelk

DE
WETENSCHAP
ACHTER

CALCIUM

Mogelijk gemaakt door Nutricia

Algemeen erkend vanwege het belang ervan voor de ontwikkeling van gezonde botten en tanden, is calcium een ​​essentiële voedingsstof voor uw baby tijdens de zwangerschap. Gelukkig is het gemakkelijk verkrijgbaar bij een groot aantal verschillende bronnen.

Maar calcium ondersteunt meer dan alleen botten en tanden. Het wordt door elke cel gebruikt en is aanwezig in weefsels en lichaamsvloeistoffen Het heeft ook andere rollen, waaronder het helpen van spieren en zenuwen, het helpen van de spijsvertering en het laten stollen van bloed. Volgens één onderzoek kan een goede toevoer van calcium tijdens de zwangerschap het risico op pre-eclampsie en vroeggeboorte helpen verminderen.

Voedingsmiddelen die je moet vermijden tijdens de zwangerschap Community Verified icon
Er is niets specifieks om te vermijden tijdens individuele weken, maar tijdens je zwangerschap is het verstandig om het volgende te missen:

Rauw en onvoldoende verhit vlees

Ongepasteuriseerde melk en zuivelproducten

Lever en overmatige consumptie van voedingsmiddelen met veel vitamine A