25 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling
Leestijd: 4 minuten
25 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 6 (Trimester 2)
Babyontwikkeling bij 25 weken
Is je baby aan het hikken of zelfs dansen?
Zwangerschap bij 25 weken
Deze week onderzoeken we twee soorten zwangerschapszwelling.
Focus op voeding
Moet je echt ‘eten voor twee’?
Ontwikkeling van de baby na 25 weken
Hoe ziet mijn baby eruit? En, hoe groot is mijn baby?
In week 25 van de zwangerschap is je baby ongeveer 22 cm lang van hoofd tot onderkant en weegt hij ongeveer 700 gram. Hij of zij is nu ongeveer zo groot als een bloemkool.
Door de verbeterde coördinatie kan uw baby nu een vuist maken en naar zijn voeten reiken1. U kunt ze voelen bewegen als reactie wanneer u de buitenkant van uw bult aanraakt – en u kunt zelfs merken wanneer uw baby de hik heeft.
Je baby begint roze te worden, terwijl haarvaten zich onder de huid vormen en zich vullen met bloed. Inwendig bereiden hun longen zich voor op hun eerste ademhaling en ze blijven oppervlakteactieve stoffen produceren die de normale longfunctie zullen helpen ondersteunen zodra ze zijn geboren. Ondertussen ontwikkelen zich zenuwen rond hun mond. Deze helpen je baby in de vroege stadia van borstvoeding door zijn tastzin naar je tepel te leiden
Het gehoor van uw baby is vooruitgegaan en hij kan nu de stem van uw partner herkennen. Je merkt misschien zelfs dat je baby een voorkeur heeft voor bepaalde soorten muziek.
Zwangerschap bij 25 weken (tweede trimester)
Wat gebeurt er in mijn lichaam?
De navelstreng die jou en je baby verbindt, is nu dik en sterk, levert essentiële voedingsstoffen en zuurstof aan je baby en voert afvalstoffen af via je eigen lichaam.
U kunt wat zwelling in uw handen, voeten en gezicht opmerken. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het vasthouden van water, wat normaal is in dit stadium van de zwangerschap. Als u echter zwelling ervaart, is het belangrijk dat u dit aan uw verloskundige of arts meldt. Het kan een teken zijn van pre-eclampsie, een ernstige aandoening die meestal optreedt in de tweede helft van de zwangerschap, of net nadat uw baby is geboren.
Naast zwelling omvatten pre-eclampsie symptomen barstende hoofdpijn, wazig zien of knipperende lichten en pijn net onder uw ribben. Neem contact op met uw huisarts, verloskundige of bel 111 als u een van deze symptomen ervaart.
Je baby blijft ook groeien in de ruimte waar je maag inneemt. Hierdoor kun je veel meer boeren. Het is echter niet allemaal de schuld van je baby: hormonen en losse spieren dragen ook bij aan indigestie en brandend maagzuur7.
Zwangerschapssymptomen in week 25
Braxton-Hicks weeën
Samentrekkingen van Braxton-Hicks, ook bekend als ‘valse weeën’, treden op wanneer de baarmoeder samentrekt en ontspant. Het is de manier van je lichaam om te ‘repeteren’ voor de geboorte en niet iets om je zorgen over te maken. Sommige vrouwen merken ze niet eens op.
Slaapproblemen
Naarmate je bult groeit, kan het slapen lastiger worden. Probeer op je linkerzij in slaap te vallen, want dat is beter voor de bloedtoevoer naar je baby, je baarmoeder en de nieren9. Probeer te voorkomen dat u langdurig op uw rug ligt en denk erover om te investeren in een “zwangerschaps”-kussen om uw slaap te verbeteren.
Kramp
Het slaat meestal ’s nachts toe, dus zorg ervoor dat je een licht aandoet als je opstaat om het te helpen wissen. Je wilt niet struikelen en vallen. Zachte oefeningen voor uw benen, enkels en voeten kunnen kramp helpen voorkomen.
Striae
Naarmate uw buik groeit, kunt u striae op uw buik of borsten zien verschijnen. Ze worden meestal veel minder opvallend na de geboorte. Verspil geen geld aan ‘wondercrèmes’ – masseer ze zachtjes met ongeparfumeerde vochtinbrengende crème of lichaamsolie.
Buikpijn
U kunt pijn aan de zijkant van uw buik ervaren. Deze worden veroorzaakt door uw uitzettende baarmoeder (bekend als ‘ronde ligamentpijn’).
Pijnlijk tandvlees
Het slechte nieuws is dat je hormonen je kwetsbaarder maken voor het krijgen van tandvleesaandoeningen. Het goede nieuws is dat je recht hebt op gratis tandheelkundige zorg tijdens je hele zwangerschap en tot 12 maanden nadat je baby is geboren.
Focus op voeding
Aan de ene kant heb je een baby die groeit in het gebied dat door je maag wordt ingenomen. Aan de andere kant heb je de behoefte om meer calorieën binnen te krijgen, vooral in het derde trimester. Het ministerie van Volksgezondheid en het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) bevelen beide aan dat vrouwen in je laatste trimester elke dag ongeveer 200 calorieën extra moeten eten.
Hoe pak je meer in in minder ruimte? Een manier is om te ‘grazen’. In plaats van drie grote maaltijden per dag te eten, eet je vijf of zes kleinere maaltijden, zodat je je niet zo vol voelt. Dit zal ook uw gevallen van indigestie en brandend maagzuur verminderen.
Omdat iedereen echter anders is, hangt uw exacte calorie-inname af van uw metabolisme, hoe actief u bent en of u meer dan één kind bij u heeft. We hebben een reeks heerlijke, uitgebalanceerde zwangerschapsreceptengemaakt om u te helpen genieten van een gezondere zwangerschap en een gezondere toekomst voor uw baby.
Eten: wat is in en wat is uit voor je laatste trimester
- Kleinere, frequentere maaltijden die je niet een vol gevoel geven.
- Vermijd rijk, gekruid en vet voedsel.
- Verpak veel vitamine C, vitamine K, thiamine (vitamine B1) en vezels in uw dieet.
- Houd uw cafeïne-inname laag en vermijd cafeïnerijke, suikerhoudende energiedrankjes.
- Rechtop zitten als je eet kan helpen bij de spijsvertering
DE
WETENSCHAP
ACHTER
EXTRA CALORIEN
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Er is een veel voorkomende mythe dat zwangere vrouwen ‘voor twee moeten eten‘. Het is niet waar: je baby krijgt de eerste zes maanden alle voedingsstoffen die hij nodig heeft – zonder dat je meer hoeft te eten.
Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat vrouwen met overgewicht tijdens de zwangerschap een verhoogd risico hebben op een miskraam en op het ontwikkelen van aandoeningen zoals zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en hoge bloeddruk.
Zorg ervoor dat u een gezond en uitgebalanceerd dieetblijft volgen dat uw baby zal helpen met zijn laatste groeispurt vóór de geboorte.