30 weken zwanger
Leestijd: 4 minuten
VOEDSEL VOOR GEDACHTE
Er gebeurt veel, van binnen en van buiten, voor je baby als je 30 weken zwanger bent. Kleine teennagels beginnen te verschijnen en hun zenuwvezels groeien snel om hersenimpulsen sneller te laten reizen. Deze cognitieve ontwikkeling wordt ondersteund door ijzer, dus het is belangrijk dat je voeding voldoende bevat.
Tijd om week 30 in te leveren
In week 30 van je zwangerschap meet je baby ongeveer 27 cm van hoofd tot onderkant en weegt hij ergens rond de 3 pond. Hun hersenen en longen blijven rijpen, terwijl aan de buitenkant kleine teennagels beginnen te groeien1.
Het is nu rond dat de witte, vette vernix en het zachte, fijne haar, bekend als lanugo, beginnen te verdwijnen2 – een teken dat je baby genoeg vet onder de huid heeft om ze warm te houden.
… Veel baby’s hebben zich met het hoofd naar beneden gedraaid, wat als klaar voor de bevalling wordt beschouwd.
Veel baby’s nemen op dit moment het hoofd naar beneden1 ter voorbereiding op hun reis naar de buitenwereld. Maak je geen zorgen als je verloskundige merkt dat je baby nog niet is gedraaid – er is nog tijd genoeg.
Blijf je aan ijzer denken?
IJzer is een belangrijke voedingsstof tijdens de zwangerschap. Het vervoert zuurstof door je lichaam in je bloedcellen, geeft het door aan je baby via de placenta, en speelt een belangrijke rol in de cognitieve ontwikkeling van je baby3.
Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap veel ijzerrijk voedsel te eten, zoals vlees, vette vis en eieren. Plantaardige bronnen zijn onder meer brood en met ijzer verrijkte ontbijtgranen; donkergroene bladgroenten zoals waterkers, boerenkool en broccoli; gedroogd fruit zoals vijgen en abrikozen; en pulsen4.
De meeste zwangere vrouwen kunnen alleen door een dieet voldoende ijzer in het bloed houden. Maar misschien krijgt u een supplement voorgeschreven als uw ijzergehalte laag wordt5.
…het is een goed idee om tijdens de maaltijden een glas vruchtensap te drinken of een stuk fruit met een hoog vitamine C-gehalte te eten om de ijzeropname te bevorderen.
Het is de moeite waard eraan te denken dat sommige voedingsmiddelen de ijzeropname remmen, terwijl andere deze juist verbeteren. Vitamine C bevordert de ijzeropname uit plantaardige bronnen, dus het is een goed idee om tijdens de maaltijden een glas vitamine C-rijk vruchtensap te drinken of een stuk fruit te eten. Calcium kan het tegenovergestelde effect hebben, net als de tannines in thee en koffie. Dit betekent niet dat je ze moet vermijden. U moet het ijzer kunnen krijgen dat u nodig heeft via een uitgebalanceerd dieet.
VOLGENDE STAPPEN
Zorg ervoor dat u voldoende van de volgende ijzerbevattende voedingsmiddelen binnenkrijgt:
- Mager vlees en vette vis zoals sardines
- Donkergroene groenten zoals broccoli, waterkers en boerenkool
- Noten, vooral cashewnoten
- Peulvruchten, kikkererwten, bonen en linzen
- Volkoren granen, inclusief volkorenbrood en ontbijtgranen met ijzerverrijking
- Gedroogd fruit zoals abrikozen, pruimen en rozijnen
- Eieren